Alergiile de Primăvară
Alergia solară este o afecțiune caracterizată prin apariția unor reacții cutanate în urma expunerii la soare. Adesea, alergia solară se manifestă prin erupții care dau senzația de mâncărime. Alergiile severe pot provoca urticărie, vezicule dar și alte simptome neplăcute.De regulă, reacția alergică apare primăvara sau vara, se poate manifesta imediat după expunere sau chiar peste câteva zile.
Anumite medicamente pot crește sensibilitatea pielii la soare, din ele fac parte contraceptivele, antibioticele îndeosebi cele din grupul doxaciclinelor, antiinflamatorii chiar și antidepresantelor. Unele unguente indicate de către medic cu scop antiinflamator, antialergic pe bază de hormoni, la fel ar sensibiliza pielea la razele UV. Vă recomandăm înainte de a începe un tratament medicamentos în sezonul solar, să consultați suplimentar medicul în privința reacțiilor adverse de sezon posibile sau citiți cu atenție instrucțiunea.
Unele simptome cutanate alergice se declanșează atunci când pielea intră în contact cu o anumită substanță și apoi cu lumina soarelui. Printre aceste substanțe sunt: parfumurile, dezinfectanții și chiar unele produse cu protecție solară.
Unele boli de piele. Dermatita atopică sau alte tipuri de dermatită, ca lupusul eritematos cresc riscul apariției alergiilor solare.
Predispoziția genetică. Riscul de a suferi de alergie solară este mai ridicat în cazul în care o persoană are o rudă de sânge (părinte, frate) care manifestă, deja, acest tip de alergie.
Diagnosticul: se stabilește atât după localizarea erupțiilor pe zonele fotoexpuse( față, gât, piept, mâini), istoricul apariției cât și în urma efectuării unui test DEM (doză eritematoasă minimă).
Ce reprezintă testarea la lumina razelor ultraviolete, care presupune analizarea reacției pielii la diverse lungimi de undă ale luminii ultraviolete emise de o lampă specială.
Tratamentul include recomandarea evitării expunerilor ulterioare la razele UV, utilizarea cremelor cu protecție solară(vezi recomandări în articolele anterioare). Administrarea antihistaminicelor, cremelor antiinflamatorii este inevitabilă.
În această perioadă alergicii se mai confruntă cu o problemă, alergia la polen.
Vârful de sezon pentru polenuri este perioada martie-septembrie. Simptoamele alergiei la polen sunt asemănătoare unei răceli: ochi ce lăcrimează, secreții nazale, stărnut.
Ce trebuie să facă un alergic la polen? Să evite cât mai mult alergenul. Asta înseamnă inclusiv ca geamurile locuintei să stea închise până seara. Alergenul este foarte agresiv „Daca fata de perna este uscata afara, pacientul pune carpul pe perna si apar simptome de rinita - stranuta, tuseste...”, este foarte important să cunoști cum să-ți protejezi propriul corp de alergeni.
Este bine sa tratam simptomele alergiei de la debutul acestora prin utilizerea de produse tipice, sprayuri nazale sau solutii oftalmice sub forma de picaturi. Acestea trebuie administrate mai ales in prima parte a zilei, pentru ca avem o concentratie mai mare de polen in primele ore ale diminetii si efectul maxim al alergiei este dimineata.
Vă dorim o primăvară cât mai frumoasă! Nu uitați în Clinica ,,Alter-MED” consultă medic alergolog, dermatolog care poate veni cu unele recomandări de prevenire a acutizărilor în perioada de criză!