1. Acasă
  2. Articole
  3. Aluniţele

Aluniţele

articol-totul-despre-alunite-si-inlaturarea-lor

Aluniţele sau în termeni medicali nevi pigmentari sunt niște pete mici cu formă neregulată, de culoare galbenă, cafenie brună, neagră sau albăstruie și apar pe orice parte a corpului la orice vârstă. Cei care se nasc cu aluniţe, acestea se numesc medical nevi pigmentari congenitali, în timp ce aluniţele care apar pe parcursul vieţii poartă denumirea de nevi pigmentari dobândiţi.

Spre deosebire de pistrui sau pete, acestea nu îşi schimbă culoarea şi nu se estompează. Majoritatea aluniţelor sunt inofensive, însă, în anumite cazuri, pot deveni cancerigene. De aceea este necesar să mergeți cel puțin o dată pe an la un control de rutină, pentru ca medicul dermatolog să vă examineze și starea alunițelor. 

Trebuie să fiți foarte atenți, orice aluniță se poate transforma într-o tumoare malignă în momentul în care suferă o modificare de aspect. Principalele cauze sunt: zgârieturile, înţepăturile, tăieturile, expunerea prelungită la raze ultraviolete, naturale sau artificiale, dacă aveţi fire de păr în aluniţe, nu le smulgeţi, ci tăiaţi-le cât mai scurt cu o forfecuţă.

De asemenea aluniţele au şi culori diferite, dar asta nu înseamnă că o aluniţă trebuie să aibă mai multe nuanţe. De obicei ele sunt de culoare: cafeniu, maro, brun, dar mai pot fi şi aluniţe de culoare roz, roşu şi albastru.

Cancerul de piele produs de aluniţe poate fi depistat printr-un examen la dermatolog, cu ajutorul unui dermatoscop, care depistează ceea ce medicul nu poate vedea cu ochiul liber. Deoarece cancerul de piele se răspândeşte foarte repede, extirparea aluniţelor ce prezintă riscuri trebuie să se facă imediat. Nu există nici un risc dacă intervenţia chirurgicală este executată corect.

Recomand să înlăturați alunițele localizate în regiunea centurii, sutienului, între fese. Datorită localizării lor pot fi ușor traumate, și astfel crește riscul dezvoltării unei tumori maligne.

Cum arată o aluniţă care nu prezintă pericol ?

  • este uniformă şi culoarea între cafeniu şi brun închis;
  • diametrul nu este mai mare de 6 milimetri;
  • are marginile bine conturate, chiar dacă variază puţin culoarea.

Cum arată o aluniţă cu probleme ?

  • este asimetrică, ceea ce înseamnă ca jumătăţile ei nu sunt identice;
  • are marginile neregulate;
  • prezintă mai multe culori, împărţite neregulat pe toată suprafaţa;
  • îşi modifică culoarea de-a lungul timpului;
  • culoarea este prea evidentă;
  • au dimensiunea mai mare decât cele normale şi o structură diferită.

Pentru a nu face cancer de piele:

  • -în primul rând trebuie să nu traumatizezi aluniţele.
  • nu trebuie să exagerezi cu bronzul. Indicat este să te expui la soare până la ora 11 dimineaţa şi după ora 16 şi folosind emulsii de protecţie solară.

Fiți foarte atenți, când mergeți la mare dați-vă în mod repetat cu cremă de protecție, dacă pe parcursul vieții ați suferit de cinci ori de arsuri solare, riscul de a face cancer de piele crește cu 50 la sută.

Verifică permanent aspectul aluniţelor tale şi vezi dacă nu au apărut mai multe în ultimul timp. Dacă observi o modificare importantă, mergi imediat la medicul dermatolog. Fă-ţi o consultaţie o dată la 6 luni pentru a putea depista din timp aluniţele care pot să devină maligne.

Aluniţele - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică