1. Acasă
  2. Articole
  3. Alergia solară

Alergia solară

articol-alergie-fata-de-soare

Alergia solară este o afecțiune caracterizată de apariția unor reacții cutanate în urma expunerii la soare. Adesea, alergia solară se manifestă prin erupții care dau senzația de mâncărime. Alergiile severe pot provoca urticărie, vezicule dar și alte simptome neplăcute.

De regulă, reacția alergică apare primăvara sau vara, se poate manifesta imediat după expunere sau chiar peste câteva zile.

  • Anumite medicamente pot crește sensibilitatea pielii la soare, din ele fac parte contraceptivele, antibioticele îndeosebi cele din grupul doxaciclinelor, antiinflamatorii chiar și antidepresantelor. Unele unguente indicate de către medic cu scop antiinflamator, antialergic pe bază de hormoni, la fel ar sensibiliza pielea la razele UV. Vă recomand înainte de a începe un tratament medicamentos vara, să consultați suplimentar medicul în privința reacțiilor adverse de sezon posibile sau citiți cu atenție instrucțiunea.
  • Unele simptome cutanate alergice se declanșează atunci când pielea intră în contact cu o anumită substanță și apoi cu lumina soarelui. Printre aceste substanțe sunt: parfumurile, dezinfectanții și chiar unele produse cu protecție solară.
  • Unele boli de piele. Dermatita atopică sau alte tipuri de dermatită, ca lupusul eritematos cresc riscul apariției alergiilor solare.
  • Predispoziția genetică. Riscul de a suferi de alergie solară este mai ridicat în cazul în care o persoană are o rudă de sânge (părinte, frate) care manifestă, deja, acest tip de alergie.

Diagnosticul: se stabilește atât după localizarea erupțiilor pe zonele fotoexpuse( față, gât, piept, mâini), istoricul apariției cât și în urma efectuării unui test DEM(doză eritematoasă minimă).

Ce reprezintă testarea la lumina razelor ultraviolete, care presupune analizarea reacției pielii la diverse lungimi de undă ale luminii ultraviolete emise de o lampă specială.

Tratamentul include recomandarea evitării expunerilor ulterioare la razele UV, utilizarea cremelor cu protecție solară(vezi recomandări în articolele anterioare). Administrarea antihistaminicelor, cremelor antiinflamatorii este inevitabilă.

Vă doresc vacanță liniștită! Cu drag, Veronica Vizdoaga.

Alergia solară - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică