1. Acasă
  2. Articole
  3. Alergie la frig!

Alergie la frig!

articol-alergie

Deși, mulți pacienți nu sunt de acord, dar practica arată că există așa numita- alergie la frig! Așa cum există alergie la soare, la unele alimente, la praf de, la anumiți acarieni.

În practica mea personală, după efectuarea procedurii de crioterapie de mai mult de 13 ani, ce ar însemna aplicarea la nivelul pielii a azotului ce are temperatura de 197 grade Celsius și micșorează temperatura țesuturilor cu 4-6 grade în scop de tratament , am avut 3 cazuri de reacție sub formă de urticărie post procedură! 

În plus multe persoane se plâng pe prurit al tegumentelor,  roșeață , edeme ce apar în urma expunerii îndelungate la temperaturi joase.

O întrebare des întâlnită este de ce pielea mea parcă arde când intru într-o încăpere, de la frig la cald, iarăși ne ciocnim cu un simptom al alergiei la frig! 

Îndeosebi au de suferit persoanele cu sindromul Raynou, atunci când persistă deja o vasoconstricție periferică, când la temperaturi scăzute extremitățile(nasul, degetele de la mâini, picioare) au o nuanță cianotică. 

Legea fizicii spune că la rece vasele se contractă, iar la cald se dilată.  Iată și răspunsul de ce când intri în încăpere, schimbi temperatura, pielea se înroșește, doar că unde sunt goluri în sistemul vascular, situația se complică.

Am mai întâlnit persoane ce au fobie la frig, apare indispoziția, depresia, au frisoane. Să fie aceasta un mit sau realitate?

Urticăria la frig afectează toate categoriile de vârstă, fiind frecvent întâlnită la copii și adolescenți. Pacientul cel mai tânăr pe care îl avem cu acest diagnostic are un an și o lună, iar cel mai vârstnic 82. Durata medie de evoluție este cam de 5 ani, problema poate dispărea de la sine sau invers poate evolua.

Testul de alergie la frig: 

Diagnosticul de alergie sau urticărie la frig se face printr-un test ce presupune plasarea unui cub de gheață pe antebraț. Obiectul rece este lăsat până la 10 minute. Dacă testul va fi pozitiv, zona se va umfla în aproximativ 5 minute după îndepărtarea cubului de gheață. Însă, de cele mai multe ori reacția alergică se poate manifesta peste 12 ore de la contactul cu un obiect rece. Poate fi o reacție la distanță nu obligatoriu la locul contactului. Se poate manifesta prin roșeață, prurit, edem local.

Mai e un test sangvin care ar determina reacția organismului prin prezența unei cantități mărite de crioglobuline.

Formele grave de urticărie la frig sunt unice, rar întâlnite, de obicei apar în cazul expunerii complete a pielii. Se manifestă prin :

  • leșin 
  • frisoane 
  • bătăi accelerate ale inimii 
  • umflături la nivelul membrelor sau a trunchiului. 

Tratamente și medicamente:

Nu există un tratament pentru urticăria la frig, dar există remedii care pot ameliora simptomele. Măsurile terapeutice includ evitarea temperaturilor scăzute și a expunerii la modificări bruște de temperatură. 

Nu ezitați să purtați mănuși, acoperiți părțile deschise ale corpului. 

Sporturile acvatice, de iarna ca și consumul de alimente și băuturi reci vor fi interzise pacienților cu alergie la frig. 

Crema de barieră (vezi articolele anterioare) aplicată înainte de expunerea la rece atât pe față cât și pe extremitățile mâinii, picioarelor ar fi o metodă de protecție a integrității pielii de acțiunea termică de dinafară. Seara ar fi bine să aplici o cremă calmantă (de obicei seria roz indică produsele cosmetice pentru ten sensibil).

Pe perioada caldă a anului căliți pielea prin băi treptate cu temperaturi în descreștere.

Adaugă în alimentație mai multe alimente ce conțin vitamina C, ia suplimente alimentare pe baza de Omega3, ce ar restabili bariera de protecție a pielii.

Cu mult respect, medicul dermato-cosmetolog, Veronica Vîzdoagă!

Alergie la frig! - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică