Transpirația în exces
Hiperhidroza sau transpirația în exces nu mai este o problemă pentru reprezentantele sexului frumos, dar nici pentru bărbați. Medicina a progresat și ne oferă alternative sigure în locul deodorantelor, care conțin oxid de aluminiu si alte metale grele ce sunt toxice, iar aplicate zilnic, se zice, că ar duce și la apariția cancerului de sân. Din practica mea medicală, am observat că utilizarea intensă a deodorantelor duce la schimbarea calității pielii, aceasta devine mai groasă, rigidă, își schimbă culoarea, iar transpirația este stopata pe scurt timp. Transpirația este un proces fiziologic de termoreglare , elibere de toxine, însă apar semne de întrebare când aceasta este în exces, provoaca un disconfort fizic si psihologic. Pe un barbat il poate incomoda miinile umede in timpul salutarii, pe altul emotiile ce se manifesta prin traspiratie evidenta pe frunte. Femeilor mai des le fac batai de cap zona axilara, nu pot purta haina dorita, ramin pete umede.
Nu trebuie să vă faceți griji, astăzi putem apela cu succes la injectarea cu Botox (toxina botulinică) pe zona cu transpirație, o nouă metodă revoluționară în medicina cosmetologică. Aceasta blochează impulsul nervos ce vine spre glandă în timpul emoției, temperaturii ridicate. Durata de acțiune a botulinei este de 6-8 luni, în această perioadă glandele nu funcționează, respectiv se transformă din stare hipertrofică(hiperfuncție) în stare de funcționare normală. Procedura se începe cu proba Minora, care are ca scop determinarea zonei de transpirație, mai bine zis gradului de hiperhidroză. Urmează prelucrarea zonei cu soluție iodată, după care presuram zona cu amidon, care in contact cu sudoarea aceasta capătă culoarea neagră. Schematic se desenează zona de lucru, după care se trece la procedura însăși de injectare. Pentru persoanele hipersensibile se recurge inițial la aplicarea unei creme anestezice pentru inhibarea durerii. După procedură pe zona problematică se aplică gheață. Dacă se respectă tehnica de injectare, indicațiile date de medicul-cosmetolog, problema va dispărea după chiar dupa prima sedinta. Peste doua saptamini se reintoarce la necesitate la o corectie, adaugarea unei cantitati mici de preparat pe zonele ce se mentine transpiratia. De obicei p-u femei o sedinta este suficienta, pe parcursul duratei efectului botulinei, glandele uita acea informatie de a secreta in exces sebum. Si bărbații apelează la injectarea cu botulină, aceștia se reîntorc la necesitate pentru a repeta procedura peste un an de la prima injectare, însă cu o transpirație mai lejeră.
Se recomandă după sedinta evitarea saunei, băile fierbinți minim două săptămâni, timp în care nu se administrează niciun fel de antibiotice sau inflamatorii, de asemenea 3-4 zile se renunta la alcool. Costul procedurii variază în funcție de intensitatea și suprafața transpirației, însă rezultatul merită orice investiție.
Atenție, însă, tratamentul este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează. Procedura se poate efectua cu succes de la vârsta de 13-14 ani, cu acordul parintilor.