1. Acasă
  2. Articole
  3. Sfaturile pediatrului

Sfaturile pediatrului

dermatita_atopica_olesea_guler_pediatru Sfaturile pediatrului - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică Dermatita atopică reprezintă inflamația cronică a pielii, la baza căreia stă deficitul unei proteine,numită filagrina.Este o patologie cu predispunere ereditară, cu implicarea mecanismelor imunologice ale inflamației.Afectează calitatea vieții pacientului și a familiei.

Este demonstrat, că 30% copii cu debutul în vârsta fragedă, dezvoltă pe parcurs Rinita alergică sau/și Astmul bronșic. 50% copii se tratează până la vârsta adolescenței.

Vreau de la început, să atenționez părinții, să se înarmeze cu multă răbdare, deoarece dermatita atopică, fiind o patologie cronică, cu perioade de acutizări și remisii, are un tratament în trepte, în dependență de evoluție, important ca medicul care vă tratează, să înțeleagă, care este cauza dermatitei, este sau nu o implicare alergică, să utilizeze în tratament remedii medicamentoase recomandate de ghidurile internaționale și protocoale clinice de specialitate.

Se manifestă clinic prin hiperemie (roșeață), xeroză (uscăciunea pielii), prurit (mîncărime).

Localizarea erupțiilor depinde de vârsta copilului.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale acutizării?

Fumul de țigară, căldura sau frigul, detergentul pentru haine, produsele alimentare, stresul.

Vreau să atenționez, că doar 30% cazuri, au ca cauza alergia alimentară, deseori mama, este la o dieta strictă, drastică, hipoalergică, dar erupțiile tot persistă.

Deci, 70% cazuri nu este nevoie de dieta hipoalergică.

Diagnosticul se bazează pe semnele clinice și evoluția bolii.

Recomandabil este testarea Imunoglobulinei E totale, însa obținerea unui rezultat în limitele normei, nu exclude diagnosticul de dermatită atopică.

Imunoglobulinele E specifice prin metoda Immuno CAP, ar fi și aceasta o opțiune de diagnostic, pentru a detecta alergenii cauzali.

Recomandări alimentare!!!

• Un copil cu dermatită atopică se alimentează ca și copilul sănătos.

• Se limitează doar produsele care provoacă acutizarea.

• Atenție, SE LIMITEAZĂ, urmărim, care este cea mai mică cantitate de produs, care nu provoacă erupții, și aceasta o propunem copilului, astel încât în timp, treptat mărind cantitatea, să dezvoltăm tolerabilitatea imunologică.

• Astfel, și mama, care alăptează, determină, care este cea mai mică cantitate de produs consumat, care nu cauzează apariția erupțiilor la copil.

• Corect, se face terapia de eliminare, se obține remisia bolii, apoi treptat reintroducem cantități mici de produs, urmărind erupțiile.

• Produse cu potențial înalt alergic sunt: produsele lactate, ouăle, nucile, peștele și produsele de mare, ciocolata, cerealele, care conțin gluten, soia și preparate din soia.

Recomandări de îngrijire!!!

• Copilul cu dermatită atopică are nevoie de o temperatură a aerului 19-22 grade Celsius și umeditatea aerului 40-45.

• Hainele, în special cele în contact cu pielea, să fie din bumbac, moi, fine, fără coloranți, fără suturi pe interior.

• Baița trebuie efectuată zilnic, timp de 10 minute, temperatura apei 32-34 grade Celsius, la fel contează și calitatea apei, să nu fie dură.

• Utilizarea produselor de igiena hipoalergice.

• Aplicarea obligatorie a emolientelor după baie, pe pielea preventiv uscată lejer cu un prosop moale.

Recomandări terapeutice!!!

• Utilizarea zilnică obligatorie a emolientelor pentru pielea atopică, aplicarea unei cantități suficiente pe pielea inflamată și uscată, astfel încât, săptămânal, să folosiți un tub de 250 gr.

• Înlăturarea pruritului, prin aplicarea cremelor antiinflamatorii pe bază de corticosteroizi topici, la indicarea medicului.

• Vreau să menționez, să nu aveți frică fată de aceste medicamente, procentul de absorbție sistemică a preparatului este foarte mic, mai ales, că este utilizat în cure scurte. Însă sunt indispensabile în tratament și sunt de prima linie.

• Altă opțiune ar fi preparatele antihistaminice orale și inhibitorii de calcineurină, utilizate în terapia în trepte a dermatitei atopice.

Din profundă considerație față de Dvs., am plasat aici, o informație actuală, care sper foarte mult să vă fie de mare ajutor, în iîngrijirea unui copil cu dermatită atopică.

Niciodată să nu disperați, dar cu încredere să căutați doctorul, care să vă ajute în această perioadă a vieții Dvs.

Cu respect Guler Olesea - medic pediatru.

Sfaturile pediatrului - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică