1. Acasă
  2. Articole
  3. Căpușa

Căpușa

cpue Căpușa - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică Boala Lyme (sau borelioza) este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie din clasa spirochetelor, Borrelia burgdorferi. Căpușele din genul Ixodes sunt cele care găzduiesc bacteriile Burgorferi în stomacul lor și sunt întâlnite frecvent în Moldova.

De reținut: nu toate căpușele sunt purtătoare de Borrelia, așadar nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta Boala Lyme sau borrelioză.

Căpușele sunt mai active în lunile calde ale anului, în acest an deja am întâlnit cazuri de mușcături cu căpușă.

Boala se manifestă în 3 etape:

Prima etapă:

Primul semn al infecției este eritemul migrator (erythema migrans), care apare la nivelul locului propriu-zis al mușcăturii de căpușă, și este cel prin care bacteria Burgorferi pătrunde în organism. Locul mușcăturii și, respectiv, al eritemului poare fi divers: fața, axila, picior.

Din păcate, acesta apare în numai 60-80% din cazuri și de aceea absența lui nu înseamnă întotdeauna lipsa infecției.

Eritemul migrator apare de la câteva zile după mușcătură până la o lună. Reprezintă o pată roșie cu marginea bine conturată, care tinde să crească la periferie. În centru se poate observa o zonă decolorată.

Este acea erupție, care trebuie să te puie în gardă să mergi la consultația unui dermatolog.

A doua etapă:

Infecția pătrunde în sânge, pot apărea multiple erupții pe corp dar și manifestări generale ca artralgii( dureri articulate), neuralgii, parestezii, dureri cardiace.

A treia etapă:

Cel de-al treilea stadiu se poate instala la distanță de câteva luni sau ani de la infecția inițială cu Borrelia burgdorferi. La nivel cutanat se manifestă prin acrodermatită cronică atrofică . Pielea la atingere este subțire ca foile de țigară.

Din simptoamele generale sunt cele reumatologice și neurologice.

Diagnosticul de boală Lyme se stabilește prin recunoașterea tabloului clinic caracteristic, urmată de confirmarea serologică – adică evidențierea prezenței anticorpilor împotriva Borrelia burgdorferi în sângele pacientului, ţinând întotdeauna cont şi de contextul epidemiologic.

Recomand după orice plimbare, excursie în parc, pădure, munte să examinați cu atenție toată suprafața corpului și hainele. Dacă ați observat o căpușă nu vă panicați. Cu o pensetă, cât mai aproape de capul căpușei, fără a o strivi, încercați pritr-o singură mișcare, fără să smulgeți sau să răsuciți corpul căpușei, să o extrageți. Locul mușcăturii prelucrați-l cu o soluție antiseptică.

Aveți grijă de voi și de cei dragi. Cu drag, medicul dermatolog, Veronica Vîzdoaga.

Căpușa - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică