1. Acasă
  2. Articole
  3. Pistruii

Pistruii

Vara poate fi un adevărat coșmar pentru unele persoane care au un ten deschis la culoare și la care se accentuează efelidele, cunoscuți în popor ca pistrui.

În primul rând, trebuie să știți că pistruii nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea pielii. Ei nu sunt cauzați decât de o pigmentare anormală a celulelor bazale ale epidermului. Aceste celule sunt încărcate cu pigmentul pielii cunoscut sub numele de melanină. Cu toate acestea, în piele există o serie de celule specializate, numite melanoblaste, ce produc acest pigment și care se intensifică în prezența luminii solare, ceea ce duce la apariția pistruilor. Deci, apariția pistruilor este direct legată de pigmentul pielii și expunerea la soare.

Cum scăpați de pistrui?

Dacă nu sunteți împăcați cu faptul că aveți pistrui, există modalități de a-i elimina cu ușurință. Există creme special destinate decolorării, însă riscul este ca și pielea din jurul pistruilor să se depigmenteze, iar pistruii pot deveni chiar mai vizibili decât la început. Aceste creme utilizate pentru albirea pielii conțin de obicei arginină, vitaminele A si C, alfahidroxiacizi.

Ziua sunt recomandate creme cu SPF, care necesită a fi reaplicate pe parcursul zilei(vezi detalii în articolele anterioare). Ele vor preîntâmpina pigmentarea efelidelor , necesită a fi aplicate anul împrejur, indiferent de timpul de afară.

Peelingul chimic este o altă metodă la care puteți apela pentru a scăpa de pistrui, se efectuează în perioada rece.

Tehnologia laser este, de asemenea, o altă modalitate prin care puteți scăpa de pistrui. Lumina utilizată de laser este formată din culori diferite, fiecare culoare având propria lungime de undă. Deoarece, pigmentarea absoarbe anumite lungimi de undă, energia conținută în aceste lungimi este convertită în energie termică, distrugând celulele pigmentate. De asemenea, crioterapia îngheață pistruii cu nitrogen lichid.

Remedii naturiste:

Prepară o mască de față, dintr-o linguriță de miere, suc de lămâie și puțină sare. Amestecă bine ingredientele până obții o pastă pe care aplic-o în fiecare seară timp de câteva minute. În două săptămâni ar trebui să vezi că tenul tău se curăță treptat de pistrui.

Masca de față cu castraveți ajută și ea la îndepărtarea pistruilor, fără niciun fel de efecte secundare. Amestecă un castravete dat prin răzătoare cu sucul de la jumătate de lămâie. Aplicați masca pe față, presați cu un șervețel și lăsați să acționeze timp de 20 de minute. Spălați, apoi fața cu apă rece pentru tonifiere tenului. Această mască este recomandată femeilor cu tenul gras și cu porii mari. Castravetele va închide porii iar lămâia îi va curăța și va decolora pistruii.

Infuzia de leuștean sau pătrunjel- sunt cunoscute încă de pe vremea bunicii ca remedii eficiente împotriva pistruilor și a petelor de la soare. Cele două tratamente se folosesc separat.

Binecunoscuta actriță americană, Emma Stone, susține că în timp ce unele femei încearcă în fel și chip să-și camufleze micile pete aurii de pe chip, ea consideră pistruii un plus de frumusețe și se mândrește cu ei. Actrița optează pentru machiaje naturale şi nu se sfiește că are pistruii, care au farmecul lor şi îi oferă un aer ştrengăresc.

Până la urmă însă, pistruii nu ar trebuii să vă deranjeze, pentru că sunt un semn distinctiv. Trebuie să învățăm să ne iubim așa cum suntem și să ne bucurăm de viață.

Cu drag, Veronica Vizdoaga, medic dermatolog-cosmetolog.
Pistruii - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică