1. Acasă
  2. Articole
  3. Plasmolifting

Plasmolifting

⭕️ Ce este PRP?

Injectarea de plasmă proprie – PRP, Platelet Rich Plasma – este o metodă alternativă, non-invazivă de rejuvenare a tenului și zonelor cu riduri de mică adâncime.

Avantajul major al acestei metode este acela că folosește propriul material al pacientei/pacientului. Nefiind vorba de produși de sinteză, ci de propriile celule ale organismului responsabile de reparare și regenerare a țesuturilor, rezultă că riscul de intoleranță și alergii este inexistent.

Conceptul tratamentului cu PRP este diferit față de mai cunoscutele tratamente cu acid hialuronic. Dacă în cazul fillerelor scopul este de a umple ridul cu materialul injectat, în cazul PRP injectarea nu are scopul de a umple, ci de a produce stimularea biologică de colagen nou, ducând la un aspect întinerit al zonelor tratate.

⭕️ Mecanismul de acțiune a trombocitelor:

Sângele este alcătuit din mai multe componente: plasma, eritrocite, leucocite, trombocite. În mod normal, în situația unei răni, plachetele (trombocitele) devin active și sunt răspunzătoare într-o primă fază de oprirea sângerării prin inițierea coagulării cu formarea unui cheag de sânge, iar apoi activează repararea și regenerarea tisulară a zonelor deteriorate prin atragerea locală a factorilor de creștere și activarea celulelor stem mezenchimale. Rezultatul final este regenerarea unui țesut nou, bogat în colagen, cu celule și vase de sânge normale.

⭕️ Ce presupune un tratament cu PRP?

Procedura este una neinvazivă și durează în total maxim 20 de minute. Pe scurt, pacientei/pacientului i se recoltează o cantitate mică de sânge într-o eprubetă specială din kitul oferit de firma producătoare, sângele este centrifugat și în urma centrifugării sunt separate componentele necesare tratamentului (plasma, trombocite, factori de creștere, celule stem), care apoi sunt activate și injectate în zona sau zonele dorite.

⭕️ Efectele locale sunt:

 • revitalizarea și regenerarea celulelor dermului

 • netezirea, ameliorarea ridurilor și cutelor de mici adâncime, dificil de tratat prin alte metode

• stimularea producției de colagen nou

⭕️ Zonele de elecție pentru PRP:

Fața (obraji, periocular, frunte, peribucal, bărbie), decolteul, fața dorsală a mâinilor, brațele, umeri, picioarele și în general orice zonă care prezintă deteriorare datorită agenților externi sau interni.

Anumite cicatrici sau vergeturi se pot ameliora cu PRP.

Zonele de alopecie de pe scalp pot fi tratate cu PRP pentru stimularea creșterii părului deoarece procedura stimulează celulele stem care sunt încă prezente în folicul, chiar după pierderea părului.

⭕️ Anestezia pentru PRP:

Procedura este foarte puțin dureroasă și nu necesită anestezie. Alternativ, pentru zonele mai sensibile se poate folosi o cremă anestezică înainte de injectare.

⭕️ Reacții adverse și complicații PRP:

Fiind vorba de propriul material, alergiile, suparadozarea sau intoleranța sunt absente. Există riscul unor mici inflamații trecătoare la locul de injectare, dar acestea apar datorită fenomenului de micro-agresiune al acului în țesut, și nu produsului injectat. De asemenea, mici hematoame pot apărea în special în zonele perioculare, ele disparând în 7-8 zile.

⭕️ Instalarea și durata efectului PRP

Spre deosebire de fillerele clasice unde efectul este instant, în cazul PRP este nevoie de o perioadă de timp necesară sintetizării de colagen nou. Aparent această perioadă de așteptare poate constitui un dezavantaj dar trebuie ținut cont că vorbim de un proces natural de regenerare și că acestea sunt limitele naturii umane.

La aproximativ o săptămână de la injectare se observă o strălucire și un aspect tânăr al pielii. Încrețiturile și ridurile fine se estompează progresiv la 4 săptămâni, pe măsură ce se sintetizează colagenul cel nou.

Efectul este mai de durată decât cel al fillerelor cu acid hialuronic: 10 – 12 luni.

Procedura poate fi repetată fără nici un risc, fie în același loc fie în altă regiune în funcție de dorința pacientei/pacientului, strategia de repetare stabilindu-se la consultație.

 

Scopul nostru este:
De a avea un pacient bine INFORMAT!
Sect.Buiucani, str.Alba-Iulia 81/3, Clinica ,,Alter-MED”
Tel.programare: 069 267 197 / 022 589 822

Plasmolifting - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică