1. Acasă
  2. Articole
  3. Beneficii URZICĂ

Beneficii URZICĂ

 

Urzica este o plantă medicinală cu proprietăți vindecătoare, într-o mulțime de afecțiuni. Beneficiile urzicii pentru sănătate sunt atât de variate și importante, încât această plantă nu ar trebui să lipseasă din casele noastre.

BENEFICIILE ȘI UTILIZĂRILE URZICILOR

⭕️ ANEMIE

În caz de anemie, sau pentru a o preveni, se recomandă cura cu ceai, sirop sau suc de urzică. Ceai de urzică: o linguriță de frunze proaspete/uscate opărite cu 250 ml. apă și lăsate 10 minute la infuzat. Se consumă 3 căni/zi. Pentru a prepara siropul de urzică aveți nevoie de un borcan de sticlă pe care îl umpleți, trei sferturi, cu frunze proaspete de urzică tocate mărunt și restul cu miere. Amestecul se pune la măcerat, vreme de 30 zile. Se iau 3 lingurițe de sirop/zi, timp de o lună.

⭕️ BOLI DE PIELE

În bolile de piele, inclusiv acneea se recomandă cure cu ceai de urzică dar și aplicații externe, pe zonele afectate, de comprese cu ceai de urzică. E bine să se pună în ceai și o linguriță de bitter suedez. Se beau 3 ceaiuri pe zi.

⭕️ CĂDEREA PĂRULUI

Urzica ajută la combaterea căderii părului și a mătreții. Se fricționează pielea capului cu tinctura de urzică și se clătește părul după spălare cu ceai de urzică.

⭕️ DIABET

Ceaiul de rădăcina de urzică (3căni/zi, înaintea meselor principale) este recomandat pentru reglarea glicemiei. Rădăcina mărunțită se pune în apă de seară până dimineață, apoi se ține la foc mic până dă în clocot, se fierbe încă 5 minute și se lasă la infuzat alte 10 minute.

⭕️ DETOXIFIERE

Detoxifierea de primăvară a organismului este asigurată printr-o cură cu ceai de urzici crude: se opărește o lingură de urzici proaspete, mărunțite cu 250 ml. de apă, lăsând apoi 5-10 minute la infuzat. Se recomandă 3 căni/zi, timp de 2-3 săptămâni.

⭕️ FLEBITE ȘI VARICE

Pentru afecțiunile venelor de la picioare se recomandă băi fierbinți cu urzica întreagă (rădăcina, tulpina și frunze). Doi pumni de rădăcină de urzică spălați și mărunțiți și 10 tulpini de urzică se țin în apă de seară până dimineață, când se dau în clocot și se fac băile de picioare cu amestecul fierbinte.

⭕️ ASTM, ALERGII, RINITA ALERGICĂ

Se consumă 2 pahare de suc de urzică/zi, înainte de masă, timp de o lună, urzica având proprietăți imunoreglatoare. Sucul este obținut din frunze proaspete de urzică și apă, care se mixează în blender. Aceste afecțiuni se mai pot trata cu pulbere de urzică, câte o linguriță de 4 ori pe zi. Pulberea se obține din planta uscată și măcinată. Urzicile se recoltează pentru păstrare, în perioada iulie-noiembrie. Se taie vârfurile urzicii care se pun la uscat în locuri aerisite, umbrite și lipsite de umiditate. Se depozitează în pungi de hârtie, în locuri întunecate și uscate.

⭕️ ADENOM DE PROSTATĂ

Urzica ameliorează adenomul de prostată, având efecte anti-inflamatoare și anti-tumorale. Se administrează tinctura de rădăcina de urzică (1 linguriță de 4 ori pe zi) și suc de rădăcină și frunze de urzică (1 pahar/zi) timp de 1-2 luni.

⭕️ TULBURĂRI MENSTRUALE

Ciclul menstrual neregulat sau abundent poate fi ameliorat tot prin cura cu urzică, datorită proprietăților sale antihemoragice și reglatoare hormonale. Se consumă suc de urzici, 2 pahare/zi, timp de 3 săptămâni.

⭕️ BOLI RENALE

Cura cu suc de urzică (1 pahar/zi, timp de 30 zile) ceai sau tinctură de urzică are efecte diuretice, antimicrobiene și regenerative asupra rinichiului, fiind de folos în toate bolile renale (cistita, pielonefrita, insuficiența renală).

⭕️ HIPERTENSIUNEA

Cura de primăvară cu suc de urzică ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum și la protecția vaselor de sânge împotriva ateroscleozei.

⭕️ REUMATISM, ARTRITE

Urzica are efecte anti-inflamatorii articulare notabile. Se administrează infuzie combinată de urzică (măcerat la rece amestecat cu infuzie obișnuită de urzică): o cană de 3 ori/zi, înainte de masă, timp de o lună.

⭕️ HEMOROIZI

Cura de o lună cu suc de urzică ajută la vindecarea hemoroizilor, întărind vasele de sânge și împiedicând inflamația și sângerările.

 

 

Scopul nostru este:
De a avea un pacient bine INFORMAT!
Sect.Buiucani, str.Alba-Iulia 81/3, Clinica ,,Alter-MED”
Tel.programare: 069 267 197 / 022 589 822

Beneficii URZICĂ - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică