1. Acasă
  2. Articole
  3. Alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie

Ambrozia este cunoscută și sub denumirea de iarbă de paragină sau iarba pârloagelor, în funcție de zonă. Face parte dintr-o familie de buruieni cu un alergen des întâlnit, iar când o persoană insipiră polenul de la ambrozie, aceasta se poate confrunta cu simptomele unei alergii.

Alergia este, mai exact, o disfuncție a sistemului imunitar, o reacție exagerată și anormală a sistemului imunitar. Acesta percepe greșit alergenul și îl găsește un factor agresant.

⭕️ Cum se produce alergia la ambrozie?

Ambrozia eliberează grăuncioare de polen care plutesc în aer. O dată inhalate, grăuncioarele de polen se fixează pe mucoasa din interiorul nasului ori plămânilor, organismul interpretează greșit mesajul chimic al polenului și astfel se declanșează o serie de evenimente biochimice. Anticoropii se atașează de multe alte celule din sânge numite și mastocite, iar acestea din urmă eliberează histamine împotriva atigenului. Histaminele au rol inflamator și produc un grup de simptome specifice cunoscute și prin următoarele semne: Nas care curge; Obstrucție nazală; Strănut; Tuse; Gât iritat; Astm alergic; Ochi roșii care lăcrimează; Agravarea sau acutizarea astmului bronșic; Apatie; Somnolență; Pierderea totală a mirosului.

Ambrozia – perioada maximă de polenizare în august-septembrie și se prelungește până la sfârșitul lunii octombrie. Semințele care sunt răspândite prin vânt germinează primăvara, planta crește o dată cu majoritatea buruienilor, iar până la jumătatea lunii iulie, ambrozia devine dominantă, atunci când își dezvoltă învelișul floral.

⭕️ Alergia la ambrozie – simptome

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienților acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare).

⭕️ Alergia la ambrozie – metode de diagnosticare

Pentru a primi un diagnostic corect este recomandat un consult de specialitate la medicul alergolog.

Diagnosticarea alergiei la ambrozie poate fi făcută prin:

- Anamneza pacientului – o serie de întrebări pentru a se afla simptomele pacientului;

- Testarea alergologică cutanată – plasarea unei mici picături de polen de ambrozie diluat, pe piele, iar pacientul este înțepat ușor în zona respectivă;

- Teste de sânge – pentru depistarea anticorpilor asociați cu ambrozia.

⭕️ Alergia la ambrozie – tratament medicamentos

Medicul alergolog poate recomanda pentru tratarea simptomelor alergiei la ambrozie: picături nazale; spray nazal; cortizon; antihistaminice; antiinflamatoare; picături sau extracte alergenice standardizate. Pentru evitarea simptomelor neplăcute pacienții alergici sunt sfătuiți: să evite activitățile exterioare, în aer liber; să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât și în mașină; să își schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp; să facă duș la sosirea la domiciliu; să se spele frecvent pe față și mâini; să evite/ să consume cu precauție fructe și legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

⭕️ Alimentele de evitat dacă ești alergic la ambrozie: Banane; Pepene galben; Castravete; Mierea care conține polen; Dovlecel; Semințe de floarea soarelui.

⭕️ În Clinica Alter-MED puteți beneficia de consultația alergologului, dermatologului, care vă poate prescrie un tratament complex. Deasemenea dispunem de staționar zi, unde puteți primi îngrijirile zilnice sub formă de perfuzii.

?Tel.programare la consultație: 069 771 117, 069 267 197, 022 58 98 22
Alergia la ambrozie - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică