1. Acasă
  2. Articole
  3. Arsuri solare

Arsuri solare

Știm cu toții că e mai bine să prevenim, decât să tratăm, însă din cauza neglijenței și iresponsabilității ajungem uneori să suferim. La fel și în cazul arsurilor solare este mult mai ușor să le prevenim, prin folosirea cremelor cu protecție solară, accesoriilor (pălăriei, ochelarilor de soare și hainelor corespunzătoare) și desigur, expunerea la soare în orele dimineții până la 11:00 și după 16:00 .

Evităm astfel, îmbătrânirea prematură a pielii, apariția ridurilor și a cancerului de piele. Dacă, totuși ați stat prea multe ore la soare neprotejându-vă, iar o dată ajunși acasă ați sesizat că pielea este roșie, aveți mâncărimi și chiar începe să apară umflături trebuie să acționați imediat. Ne-am propus să venim cu unele sfaturi de prim ajutor în condiții casnice sau atunci când nu ai acces direct la o farmacie:

✅ Inițial după impact, cum ați sesizat pielea roșie, însoțită de senzație de arsură usturime, evitați expunerile ulterioare la razele UV.

Cred că, toți aveți prin trusa cu medicamente acasă aspirină, aceasta diminuează durerea și reduce inflamarea și roșeața provocate de arsurile solare. Scurtcircuitează tot procesul de arsură solară și trebuie administrată până în 24 de ore de la producerea arsurii solare. Aspirina, însă poate fi înlocuită cu suplimente cu Vitamina C sau, şi mai bine, mănâncă multe citrice, cum sunt portocalele, lămâile, grepfrutul, pomelo, mandarinele etc.

✅ Luați un prosop înmuiat în apă rece apoi stors și aplicați-l pe zona cu pricină, repetați procedura la fiecare 10 minute, compresele reci vor diminua temperatura locală și vor scădea inflamația.

✅ Pe zonele afectate puteți aplica cu ajutorul unei comprese bicarbonat dizolvat în apă. De asemenea, se poate face o baie călduță spre rece, în cadă adăugându-se o jumătate de cană de bicarbonat. După baie nu vă ștergeți cu prosopul. Bicarbonatul este răcoritor și vă ajută pielea să se rehidrateze.

✅ Puneți pe zona afectată iaurt simplu și lăsați să acționeze câteva minute. Clătiți apoi cu apă rece.

✅ O altă soluție, la fel de eficace ar fi - compresele reci cu lapte sau ceai de muşeţel şi gălbenele răcoros, care fac minuni pentru pielea arsă.

✅ Local puteți aplica suc de aloe vera, ce posedă efect regenerant.

Din cremele ce le puteți găsi în farmacie ar fi - Bipanten, Pantenol. În cazul arsurilor puternice se recomandă și aplicarea locală a cremelor cu glucocorticosteroizi.

Trebuie să știți, însă că puteți face arsuri solare nu numai când stați la plajă, dar și când mergeți la plimbare, atunci când timpul e însorit, deci aplicarea cremei solare pe timp de vară va fi un ritual.

Fiți atenți, niciodată nu acoperiți cu creme, uleiuri sau unt o arsură solară, care prezintă bășici (vezicule sau bule), pentru că aceste produse îngreunează procedul de vindecare și crește riscul apariției unei infecții în zona respectivă.

Dacă, deja apar frisoanele, vezicule sau iritații locale mergeți de urgență la medic deoarece există posibilitatea să fi făcut o arsură mai gravă și aveți nevoie de îngrijire medicală!

Vă recomandăm să folosiți o cremă după plajă, care de obicei conține ingrediente ce diminuează senzația de arsură. Apa termală tot nu trebuie să vă lipsească, aceasta are acțiune antiinflamatorie, răcorește și hidratează pielea. Și nu uitați să beți cât mai multă apă pe timp de vară pentru o hidratare eficientă.

Aveți grijă de voi și de cei dragi!

☎️ Programări cons.dermatologică : 069 771 117

Preț consutlație - 300 lei
Arsuri solare - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică