1. Acasă
  2. Articole
  3. Mătreața

Mătreața

⭕️ Mătreața (seboreea) - reprezintă scoame la nivelul scalpului ce apar ca urmare a unui șir de factori: stress, probleme la nivel de tract gastrointestinal, predispoziție genetică, insuficiență de vitamine din grupul B, Zn sau pur și simplu o funcționare incorectă a glandelor sebacee, care fie secretă sebum în exces fie în cantități mici. Astfel, apare seboreea grasă și uscată, un criteriu important când alegem șamponul anti-mătreață.

⭕️ Mătreaţa este o problemă comună ce apare la una din cinci persoane. În mod normal se dezvoltă în perioada pubertăţii şi continuă pe parcursul vârstei mijlocii. Unii indivizi au mătreaţă pe toată perioada vieţii lor. Bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile datorită cantităţii mai mari de sebum produsă de scalp, cauzată de activitatea hormonilor masculini.

⭕️ Cauza principală a apariției mătreții este ciuperca Malassezia Furfur sau Pityrosporum Ovale, ea este direct responsabilă atât de pruritul cât și de roșeața scalpului. Când organismul este suprasolicitat fizic cât și emoțional ciuperca se activează și simptomele sunt mai evidente.

⭕️ Tratamentul se efectuează cu un șampon anti-mătreață, care de obicei are în compoziția lui substanțe active contra ciupercii Malassezia Furfur. Șamponul se aplică doar la rădăcina părului și se ține 3-5 min, timp în care masăm ușor scalpul și clătim din abundență.

Vă recomandăm o dietă bogată în vitamine, îndeosebi vitamine din grupul B, Zn, de asemenea Omega-3, duceți un mod de viață echilibrat și sănătos.

La o consultație, medicul Dermatolog al Clinicii ,,Alter-MED” va examina atent cu ajutorul dermatoscopului scalpul, va stabili gradul de afectare a rădăcinii firului de păr, astfel vă va putea prescrie un tratament individualizat.
Mătreața - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică