1. Acasă
  2. Articole
  3. Importanța anesteziei!

Importanța anesteziei!

ANESTEZIA : O COMPONENTĂ NECESARĂ A CHIRURGIEI!

Deși mulți pacienți sînt anxioși în ceea ce privește anestezia, ea este absolut necesară atît pentru o operație fără probleme cît și pentru recuperarea pacientului. Milioane de pacienți sînt supuși la diferite proceduri medicale sub toate formele de anestezie în fiecare an - așa că nu încercați să vă temeți de acest aspect al procedurii ci încercați să-l înțelegeți mai bine. Astfel vă veți simți mai confortabil în toate etapele operației.

Învățați la ce să vă așteptați ca să nu fiți surprinși de multiplele senzații obișnuite după o anestezie: euforie, dezorientare, frison, greață. Știința medicală a avansat foarte mult în ultimele decenii reducînd mult din timpul recuperării și a fenomenelor neplăcute de după anestezie.

⭕️ DE CE ANESTEZIA E NECESARĂ?

Anestezia nu e numai pentru a asigura analgezia (lipsa durerii) și imobilizarea pacientului – ci asigură și controlul asupra reacțiilor naturale ale corpului la durere și traumă. Deși mintea dvs. poate face diferență între tăietura unui bisturiu, introducerea unui ac hipodermic sau a unui cateter venos și o rană accidentală sau intenționată, corpul dvs. știe doar că a fost rănit și reacționează imediat pentru a repara injuria, a opri sîngerarea și a vindeca zona respectivă.

Imediat ce ați fost tăiați în orice fel sau ați primit o lovitură traumatică ce produce distrugeri de țesuturi , corpul dvs. reacționează în mai multe feluri:

- tahicardie (crește frecvența bătăilor cardiace);

- rata respirației poate deveni mică și superficială;

- țesuturile se vor umfle prin acumulare de lichid (edem);

- corpul trimite leucocitele (globulele albe) să repare țesuturile;

- dacă traumatismul s-a produs în zona ochilor, se intensifică lăcrimarea, pentru a mări lubrifierea lor;

Cînd primiți orice fel de anestezic, fie local sau general, anestezia suprimă aceste reacții pînă după ce procedura s-a terminat. Fiind sub sedare locală (o injecție în țesuturi) nu veți mai avea dureri pînă ce nu se termină tratamentul local. Proprietățile amnezice ale sedării conștiente și inconștiente asigură lipsa memoriei asupra operației astfel încît vă veți concentra asupra vindecării fără a avea memoria asupra sălii de operație și a atmosferei de acolo. Gîndul că persoane străine se vor uita peste corpul dvs. aproape gol poate fi foarte deranjant așa că anestezia poate să vă ajute să vă relaxați și să uitați senzațiile neplăcute asociate cu operația.

⭕️ CUM FUNCȚIONEAZĂ ANESTEZIA?

Din păcate nu se știe cum funcționează anestezia complet dar oamenii de știință știu că funcționează – foarte eficient. Acest aspect poate fi enervant. Există ipoteze și există certitudini.

Certitudine este faptul că anestezicele depind de grăsimile din corp, de greutate și de concentrațiile lor, în ceea ce privește durata și efectul lor.

Anestezia acționează pe 5 căi:

1. ca un analgezic (elimină durerea);

2. ca un amnezic (pierderea memoriei);

3. produce pierderea cunoștinței;

4. imobilizarea pacientului;

5. eliminarea sau reducerea răspunsurilor autonome ca tahicardia, hiperventilația, hipertensiunea, lăcrimarea.

Obstrucția funcțiilor senzoriale, reflexe, mentale și motirii sînt necesare pentru a opera în siguranță și eficient. Acești factori cauzează eficacitatea anesteziei. Aceste informații au fost oferite pentru dvs. ca să nu vă simțiți copleșit și depășit cînd discutați despre anestezie cu chirurgul dvs. Acceptul explicit (în cunoștinta de cauză) trebuie să fie singurul pe care să-l semnați înainte de operație.

⭕️ OPȚIUNILE DVS. LA ANESTEZIE:

Deși sînt mai multe tipuri de anestezie, nu toți chirurgii vi le oferă pe toate. Aveți grijă și informați-vă despre posibilitățile de anestezie oferite de clinica respectivă, precum și despre dotările de reanimare.

Există 4 mari categorii de anestezie:

1. ANESTEZIE LOCALĂ

2. REGIONALĂ;

3. SEDARE

4. ANESTEZIE GENERALĂ;

ANESTEZIA LOCALĂ: poate fi împărțită în 4 grupe -

- dentală (ca și sprayul pe care îl primiți pe gingie)

- injectabilă (ca injecția pe care o primiți la stomatolog sau pentru sutura simplă a unei plagi)

- oftalmică (picături)

- topice (creme, geluri, EMLA)

Anestezia locală de cele mai multe ori folosită în chirurgie plastică, este cînd primiți o injecție pentru a amorți aria în care se va face tratamentul.

Anestezia locală este foarte importantă în timpul intervențiilor chirurgicale. Motivul pentru care primiți atît injecțiile locale cît și sedare, este pentru proprietățile analgezice propriu-zise (lidocaina), simplu sau combinată cu epinefrina (adrenalina) ca și vasoconstrictor pentru a împiedica sîngerarea precum și sedarea pentru a vă relaxa.

EPINEFRINA (ADRENALINA) – este un hormon simpatomimetic care este principalul hormon hipertensiv, secretat de medulosuprarenala, fiind preparat din extracte de suprarenală sau făcut sintetic, utilizat în medicină ca stimulator cardiac, ca vasoconstrictor în controlul hemoragiei tegumentare și în prelungirea efectului anestezicelor locale, ca și relaxant muscular în astmul bronșic.

Lidocaina (xilocaina, xilina) blochează impulsurile nervoase prin scăderea permeabilității membranei nervoase la ionii de sodiu. Există multe anestezice locale care diferă în absorbție, toxicitate și durata de acțiune.

Anestezicele topice - sînt considerate locale, utilizate în pilingul cu laser, îndepărtarea tatuajelor, remodelarea buzelor, tratamentul ridurilor cu fillere, etc. Cremele anestezice conțin lidocaină, benzocaină și/sau prilocaină pentru a amorți mucoasa sau pielea înainte de tratament.

EMLA se aplică cu o oră înainte de tratament pentru un efect optim, însă pentru unele proceduri nu e suficient și se face și asociere cu injectare de anestezic. Precauții în folosirea EMLA în jurul buzelor – pot apărea palpitații sau reacții alergice; nu se aplică în jurul ochilor sau în lacerații.

ANESTEZIE OFTALMICĂ – considerată tot locală ca și picături, amorțește ochii și țesuturile din jur; folosită în general în chirurgia LASIK; unii folosesc și în blefaroplastie sau alte proceduri transconjunctivale. Aceste picături acționează rapid și trebuie atenție în manevrarea ochilor după anestezierea lor, deoarece se pot produce injurii din cauza insensibilității lor (mai ales postop).

ANESTEZIA REGIONALĂ

Anestezia regională numită așa pentru că o regiune a corpului este amorțită fără a fi pacientul inconștient. Mai poate fi numită și bloc nervos. Poate fi efectuată de mai multe ori pe an. Regionala se folosește pentru intervenții mai puțin invazive și de durată scurtă cum ar fi lipofilingul, remodelarea buzelor, tratamentul ridurilor, dermabrazie, etc. Întrebați chirurgul despre această anestezie. Cu acest tip de anestezie, incidentele legate de anestezie sînt mult mai reduse.

SEDAREA

Poate fi cu gaz, orală sau intravenoasă. Pentru IV se va introduce un ac într-o venă de la mîna sau fața internă a antebrațului, lăsînd un cateter plastic în locul său. Aceasta este considerată o linie venoasă pentru administrarea de perfuzii și medicamente, precum și pentru hidratarea în timpul operației .

Epinefrina se poate combina cu sedare iv ca și cu injecții locale; dacă sînteți sensibil la epinefrina veți avea o senzație ca și cum ați băut prea multă cafea. Puteți simți asta și cînd mergeți la stomatolog sau dacă aveți astm. Veți simți că vă e frig și veți avea frison după, dacă sînteți sensibil la epinefrina. Mulți oameni nu simt nimic deosebit. Discutați cu chirurgul dacă vă știți sensibil la epinefrină sau dacă aveți probleme cardiacă de orice fel. Discutați despre toate problemele dvs. medicale cît și despre toate nelămuririle.

De obicei vi se va da și sedare odată cu anestezia locală. Sedarea ajută ca proprietățile anestezice – relaxarea și pierderea memoriei celor întîmplate în sala de operație împreună cu lipsa durerii după ce vă veți trezi.

Pentru sedarea cu gaz - este vorba de un gaz inhalator același ca și în anestezia generală dar în doze mai mici, ce incorporează lipsa durerii, proprietățile amnezice. Sedarea cu doze mici de gaz se poate asocia cu injecțiile locale sau regionale pentru a fi perfect eficiente. Avantajul sedării cu gaz în doze mici este ca în momentul în care se îndepartează masca de pe față, vă veți reveni la normal în cîteva minute, fără dureri dacă se asociază și anestezic local .

Sedarea lichidă - există sedative orale și lichide. De multe ori copiilor li se dă sedare orală sau sub formă de supozitoare intrarectale. Aceste variante pot fi folosite și în cazul adulților.

ANESTEZIA GENERALĂ

Anestezia generală poate fi fie prin inhalare de gaz anestezic fie prin lichide pe cale venoasă. Anestezia generală scade abilitatea corpului de a respira singur de aceea se face și intubația endotraheală.

Anestezia generala nu este încă perfect înțeleasă. Dar sînt mai multe ipoteze despre cum funcționează:

- agenți blocanți neuromusculari;

- pierderea cunoștinței ;

- cortexul cerebral;

- agenți inhalatori pentru a controla răspunsul autonom și a produce analgezia și amnezia;

- benzodiazepine pentru efectul antianxios și amnezic.

- obtrucționarea conducerii nervoase;

- întreruperea transmiterii sinaptice;

De obicei pacienții acuză senzație de greață pentru care se dau medicamente antiemetice fie sub formă de soluție fie ca și pastile.
Importanța anesteziei! - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică