1. Acasă
  2. Articole
  3. Îmbătrânirea pielii

Îmbătrânirea pielii

mbtrnirea_prematura_a_pielii Îmbătrânirea pielii - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică

Pielea reflectă starea noastră de sănătate. Modul în care arătăm şi ne simţim este dictat în proporţie mare stilului nostru de viaţă. Îmbătrânirea prematură se referă la deteriorarea pielii în urma diferiţilor factori, cum ar fi fumatul, razele solare şi deshidratarea.

Colagenul, elastina şi glicozaminoglicanii sunt elemente responsabile pentru fermitatea, elasticitatea şi hidratarea pielii. ,,Genele moştenite de la părinţi influenţează modul în care îmbătrânim în proporţie de doar 25%. De restul, suntem responsabili doar noi, prin alegerile pe care le facem zi de zi în ceea ce priveşte stilul de viaţă”

Fumatul

Unul dintre factorii care duc la îmbătrînirea prematură a pielii şi la grăbirea apariţiei ridurilor este fumatul. Fumatul accelerează procesul de apariţie a ridurilor prin distrugerea fibrelor de colagen şi a celor elastice, esenţiale pentru sănatatea tegumentelor. O persoană care fumează este uşor de recunoscut după aspectul feţei, cu multiple riduri care apar în jurul gurii în prima fază, pete induse de nicotină pe faţă, degete şi la nivelul danturii. Fumatul îngreunează circulaţia sângelui, de care depinde capacitatea de vindecare a cicatricilor şi sănătatea pielii.

Deshidratarea

Un alt factor care grăbeşte îmbătrânirea pielii este deshidratarea. Un ten deshidratat este aspru, dă senzaţia că strânge, se descuamează uşor, este sensibil şi prezintă semne de îmbătrânire prematură, linii fine sau profunde şi pierderea tonusului.

Când sunt deshidratate cronic, toate organele corpului încep să îmbătrânească prematur. Pielea, cel mai mare organ, devine uscată şi aspră, atunci când este deshidratată, ceea ce o face foarte predispusă la riduri. Pericolul deshidratării există în orice anotimp şi la orice vârstă.

Nu putem trăi fără apă. Menţinerea pielii hidratate încetineşte procesul de îmbătrânire. Primul pas spre un ten hidratat este hidratarea din interior, prin creşterea consumului de apă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, textura pielii se schimbă, producţia de colagen scade, ceea ce înseamnă că pielea îşi pierde fermitatea şi elasticitatea. De asemenea, este redus şi nivelul de acid hialuronic, iar pielea îşi pierde capacitatea de a menţine apa în ţesuturi.

Soarele

Soarele se numără şi el printre factorii de risc care determină îmbătrânirea prematură. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul solarului. Efectele apar în timp, totul pare normal până la un moment dat. Pentru a evita efectele neplăcute ale razelor UVA şi UVB trebuie să optaţi pentru aplicarea pe piele a unei creme cu factor mare de protecţie 50 SPF înainte de expunerea la soare. De asemenea, este indicat să folosiţi pălării, ochelari de soare.

Expunere prelungită la soare duce la riscul de a face cancer de piele şi de pariţie a petelor pigmentare.

Aveți grijă de voi, dacă aveți nevoie de o consultație la experții în estetică a Clinicii Alter-MED, ne puteți contacta la: 069 77 1117, 069 267 197, 022 58 98 22

Îmbătrânirea pielii - Clinica de Medicină Estetică și Chirurgie Plastică